Mitä tehdä jos vuokralainen ei maksa vuokraa eikä vastaa viesteihin? Tilanne voi aiheuttaa stressiä tai jopa taloudellisia huolia vuokranantajana.
Jos vuokralaiselta on jäänyt vuokra maksamatta, mutta vastaa viesteihin, on enemmän toivoa jatkaa vuokrasuhdetta. Vakavemmat jatkotoimenpiteet voivat viedä paljon aikaa ja vaivaa, joten kannattaa vielä yrittää ottaa yhteyttä vuokralaiseen.
Jos vuokralainen ei maksa vuokraa eikä vastaa viesteihin, se saattaa johtua pysyvämmistä tai pahemmista ongelmista, kuten maksukyvyttömyydestä. Silloin kannattaa hoitaa tilanne lain ja etujesi mukaisesti.
Lue konkreettiset neuvomme tilanteeseen, ensimmäisestä yhteydenoton yrityksestä vuokrasopimuksen purkamiseen ja häädön hakemiseen asti.
Jos vuokra on myöhästynyt ensimmäistä kertaa viikon tai kaksi, ei välttämättä ole vielä syytä huoleen. On etujesi mukaista lähestyä tilanteen selvittämistä rauhallisesti ja avoimin mielin. Selvitä samalla lait, velvollisuut ja oíkeudet jotka koskevat vuokranantajia ja vuokralaisia.
Laissa ei ole tarkkaa määritelmää sille, kuinka pitkään vuokran voi olla myöhässä ennen kuin vuokranantaja voi ryhtyä toimenpiteisiin. Huoneenvuokralain mukaan vuokra on kuitenkin maksettava sovittuna eräpäivänä, ja jos vuokra viivästyy, vuokranantajalla on oikeus periä viivästyskorkoa (Korkolaki 633/1982).
Vuokrasopimuksen purkaminen vuokranantajan toimesta on mahdollista, kun vuokra on maksamatta vähintään kahden kuukauden ajalta (Huoneenvuokralaki 481/1995, 61 §).
Vuokranantajan oikeudet:
Vuokranantajan velvollisuudet:
Vuokralaisen oikeudet:
Vuokralaisen velvollisuudet:
Usein kyseessä on inhimillinen erehdys tai tilapäinen haaste, jotka voidaan selvittää avoimella viestinnällä. Vuokralainen on saattanut kiireen tai muun syyn vuoksi unohtaa eräpäivän. Yllättävät menot tai palkan viivästyminen voivat vaikuttaa maksukykyyn. Pankkiviiveet tai maksujärjestelmien häiriöt voivat hidastaa maksun saapumista.
Jos vuokralainen ei maksa vuokraa mutta vastaa yhteydenottoihin, on tilanne luultavasti vielä hallittavissa ilman vakavampia toimenpiteitä. Tarkoituksena on selvittää hänen maksukykynsä ja halukkuutensa sekä erääntyneiden vuokrien että tulevien maksujen kannalta.
Yhteydenotto vuokralaiseen myöhästyneistä vuokrista kannattaa tehdä tilannekohtaisesti. Onko vuokranmaksu viivästynyt vasta ensimmäistä kertaa, vai viivästyykö usein ja enemmän kuin viikon? Usein tai pitkään viivästyvä maksu on merkki siitä, että vuokralaiseen kannattaa ainakin olla yhteydessä asian selvittämiseksi, jotta se ei jatku tai kärjisty.
Pyri saamaan yhteys vuokralaiseen selvittääksesi, miksi vuokranmaksu on toistuvasti viivästynyt tai ollut useamman viikon maksamatta. Aloita tekstiviestillä tai sähköpostilla ennen kuin soitat tai kokeilet muita käytettävissäsi olevia yhteydenottomenetelmiä. Anna hänelle ainakin vuorokausi tai pari aikaa vastata, enen kuin kokeilet seuraavaa yhteydenottotapaa.
Kuuntele vuokralaisen selitystä ja arvioi sen perusteella, miten kannattaa edetä vuokranantajana. Pidä kirjaa kaikista yhteydenotoista ja sovituista toimenpiteistä tulevaisuuden varalta.
Seuraavat ovat avainkysymyksiä sinulle vuokranantajana:
Voit sanoa esimerkiksi: "Hei [vuokralaisen nimi], huomasin, että tämän kuun vuokra ei ole vielä saapunut. Onko kaikki kunnossa?"
Jos vuokralainen on kohdannut lyhytaikaisen taloudellisia haasteen, voit myöntää armonaikaa vuokran maksamiseen ilman lisäkuluja.
Jos maksukykyongelma kestää jokseenkin pidempään, voitte laatia yhdessä maksusuunnitelman erääntyneiden vuokrien hoitamiseksi. Maksusuunnitelman tarkoitus on antaa vuokralaiselle mahdollisuus maksaa rästiin jääneet vuokrat osissa, esimerkiksi pienemmissä kuukausierissä tai useamman osamaksun kautta.
Vuokranantajana saa varmuutta siitä, että maksut jatkuvat, vaikka ne tulevatkin osittain viiveellä.
Laadi maksusuunnitelmasta realistinen vuokralaisen taloudellisen tilanteen huomioon ottaen.
1. Keskustelkaa avoimesti:
2. Määrittele selkeät ehdot:
3. Kirjallinen sopimus ja ehdot:
Tämä maksusuunnitelma on laadittu [päivämäärä], ja siinä sovitaan vuokralaisen [vuokralaisen nimi] ja vuokranantajan [vuokranantajan nimi] välillä koskien maksamattomia vuokria, jotka koskevat ajanjaksoa [ajanjakso].
Allekirjoitukset
[Vuokralaisen nimi]
[Päivämäärä]
[Vuokranantajan nimi]
[Päivämäärä]
Kun vuokralainen laiminlyö maksut eikä yritä selvittää asiaa kanssasi, on syytä huoleen. Tilanne ymmärrettävästi aiheuttaa stressiä, sillä se voi vaikuttaa taloudelliseen tilanteeseesi vuokranantajana. Viimeistään tässä vaiheessa on oleellista pitää tarkkaa kirjaa vuokranmaksuista, viivästyksistä ja kaikesta vuorovaikutuksesta, jos joutuisit myöhemmin turvautumaan oikeudellisiin toimenpiteisiin.
Huoneenvuokralain mukaan:
Seuravaksi tulee lähettää maksukehotus tai maksuvaatimus ja valmistautua siihen, että sinun tulee mahdollisesti purkaa vuokrasopimus ja periä rästivuokria.
Maksukehotus on yleensä ensimmäinen virallinen vaihe, jossa vuokranantaja muistuttaa vuokralaista maksamattomista vuokrista ja antaa uuden maksuaikataulun. Se on ystävällisempi muistutus ennen jyrkempiin toimenpiteisiin ryhtymistä.
Jos vuokralainen ei vastaa puheluihin tai viesteihin, lähetä todisteellinen maksukehotus, esimerkiksi kirjattuna kirjeenä. Maksukehotuksessa tulee olla:
Esimerkki maksukehotuksesta:
"Hei [vuokralaisen nimi], huomaan, että vuokrat ajalta [kuukaudet] ovat edelleen maksamatta. Pyydän sinua suorittamaan erääntyneet maksut viimeistään [päivämäärä]. Otathan pikaisesti yhteyttä kertoen syyn sille, jos et pysty maksamaan tähän päivämäärään mennessä."
Jos maksukehotus ei tuota tulosta, seuraava askel on lähettää maksuvaatimus. Maksuvaatimus on tiukempi toimenpide, jossa ilmoitetaan selkeästi, että maksun laiminlyönti johtaa vakaviin toimenpiteisiin, kuten perintään, vuokrasopimuksen purkamiseen tai jopa häätöön.
Maksuvaatimuksessa vuokranantajalla on oikeus periä vuokralaiselta perintäkuluja, jotka voivat olla suurempia kuin maksumuistutuksessa sallittu 5 euron huomautuskulu. Lisäksi se toimii todisteena siitä, että vuokranantaja on antanut vuokralaiselle mahdollisuuden maksaa ennen järeämpiä toimia, kuten perintää, vuokrasopimuksen purkamista tai häätöä.
Tämä lisää painetta vuokralaiselle maksaa viivästynyt vuokra ennen lisäkustannusten kertymistä. Voit tehdä maksuvaatimuksen itse, tai halutessasi siirtyä jo tässä vaiheessa perintätoimiston puoleen.
Esimerkki maksuvaatimuksesta:
"Hyvä [vuokralaisen nimi], vuokrat ajalta [kuukaudet] ovat maksamatta yhteensä [summa] euroa. Pyydän teitä maksamaan erääntyneet vuokrat ja viivästyskorot viimeistään [päivämäärä]. Mikäli maksua ei suoriteta määräaikaan mennessä, purkamaan vuokrasopimuksen, käyttämään perintätoimistoa velkojen maksuun sekä hakemaan häädön käräjäoikeudelta."
Virallinen perintä voi motivoida vuokralaista hoitamaan maksunsa. Ammattilaiset osaavat käsitellä tilanteen oikein, mikä vähentää omaa stressiäsi.
Kun vuokralainen ei ole vastannut viesteihin eikä edes maksuvaatimukseen, seuraava askel on harkita vuokrasopimuksen purkamista vuokranantajan toimesta. Vuokrasopimuksen purkaminen on vakava toimenpide, joka tulee tehdä huolellisesti ja lainmukaisesti.
Ilmaisia vuokrasopimuksen purku -lomakkeita löytyy netistä, kuten sijoituskohde.fi:n sivuilta.
Vuokranantajana sinulla on oikeus purkaa vuokrasopimus, jos vuokralainen laiminlyö vuokranmaksun riittävän pitkään tai rikkoo sopimusehtoja.
Vaikka vuokralainen ei muuttaisi pois, et saa itse vaihtaa lukkoja tai muuten estää vuokralaista pääsemään asuntoon. Vuokralaisella on oikeus maksaa erääntyneet vuokrat ennen purkuilmoituksessa mainittua purkupäivää, jolloin purku raukeaa.
Laadi kirjallinen purkuilmoitus, jossa kerrot vuokrasopimuksen purkamisesta ja sen perusteista. Muista sisällyttää seuraavat tiedot:
Purkuilmoituksen toimittaminen vuokralaiselle tulee toimittaa todisteellisesti. Tämä tarkoittaa, että sinulla on oltava näyttö siitä, että vuokralainen on vastaanottanut ilmoituksen. Voit käyttää esimerkiksi kirjattua kirjettä tai haastemiestä.
Jos vuokralainen ei poistu asunnosta purkuilmoituksen jälkeen, sinun tulee hakea virallista häätöä käräjäoikeudelta. Häätöprosessi on tarkasti säännelty, ja sen tulee tapahtua lain mukaisesti.
Häätöä ei voi tehdä omankäden oikeudella. Älä siis vaihda lukkoja ilman lupaa, tai muuten estä pääsyä asuntoon. Älä myöskään poista vuokralaisen omaisuutta, sillä saatat joutua siitä korvausvastuuseen.
Etsitkö luotettavaa vuokralaista asunnollesi? Jos haluat vuokrauttaa asuntosi turvallista kautta varmasti maksukykyisille tahoille, niin lue lisää Immodanin sivuilta ja vuokrauta asuntosi yrityksille.