Kuinka saada luotettavia, maksukykyisiä ja helposti hallinnoitavia vuokralaisia?
Yritykset ovat tyypillisesti kaikista vakaimpia vuokralaisia, sillä he noudattavat sovittuja asioita tarkemmin kuin yksityiset, mikä madaltaa riskiä. Yritykset suosivat määräaikaisia vuokrasopimuksia, yleensä muutamista kuukausista alle vuoteen. Siksi voit joustavasti vuokrata asuntoasi yrityksille, yksityisille tai käyttää sitä omiin asumistarpeisiisi välissä.
Yritykset tarvitsevat asuntoja projektimajoitukseen, ulkomaalaisia työntekijöitä varten tai työsuhdeasunnoiksi. Yrityksille vuokraamisella voit saada korkeampaa tuottoa erityisesti, jos olet valmis kalustamaan asunnon. Kalustettu vuokra-asunto tarjoaa yrityksille muuttovalmiin ratkaisun, joka vastaa suoraan heidän työntekijöidensä majoitustarpeisiin.
Yrityksille vuokraamisessa jotkut vuokralaiset ovat etujesi kannalta parempia kuin toiset. Käsittelemme artikkelissa yrityksille vuokrauksen erityispiirteitä, jotka huomioimalla saat vakaata tuottoa.
Hyvin todennäköisesti asuntosi luetaan asuinhuoneistoksi, eli sovelletaan lakia asuinhuoneiston vuokrauksesta (1995/481). Tila on suunniteltu ja tarkoitettu vakituiseen asumiseen. Se sisältää yleensä makuuhuoneen, keittiön, kylpyhuoneen ja muut erilaisille asunnoille tyypilliset tilat.
Harvemmin asunto luetaan liikehuoneistoksi, jolloin sovelletaan liikehuoneiston vuokralakia (1995/482). Tämä laki antaa osapuolille enemmän sopimusvapautta, mutta myös vähemmän suojaa kuin asuinhuoneiston vuokralaki. Liikehuoneiston piirteisiin kuuluu tehokas sähkö- ja tietoliikenne-infrastruktuuri, tiukemmat paloturvallisuus- ja esteettömyysvaatimukset, sekä avoin tilaratkaisu ja saneettitilat. Käyttötarkoituksen muuttaminen vaatii rakennusvalvontaviranomaisen luvan.
Myös työsuhdeasuntoon sovelletaan lakia asuinhuoneiston vuokrauksesta (1995/481). Vaikka vuokralaisena on yritys, joka edelleen antaa asunnon työntekijän käyttöön, tila on silti asuinhuoneisto.
Tyypillisesti yrityksiä kiinnostaa enemmän asunnon lyhytaikainen vuokraus. Yritysten projektit ja majoitustarpeet työntekijöille eivät siis yleensä veny yli vuoteen, vaan kestävät muutamia kuukausia. Vertailemalla lyhytaikaisen ja pitkäaikaisen vuokrausmuodon eroja voit tehdä päätöksen sinulle sopivimmasta tavasta vuokrata.
Verrattuna yksityisiin vuokralaisiin, yrityksille suunnattu lyhytaikainen vuokraus vaatii vähemmän hallinnointia ja asunnon tarkastuksia, vaikka vuokraus olisikin toistuvaa. Yritykset noudattavat sovittuja asioita ja aikatauluja tarkemmin, sekä yleisesti käyttävät asuntoa johdonmukaisemmin, mikä vähentää yllättävien tilanteiden ja vahinkojen riskiä.
Yrityksille vuokrauksessa on yleensä selkeämpi sopimusrakenne, mikä tarkoittaa, että vuokrasuhde on yleensä järjestelmällisempi ja vähemmän aikaa vievä vuokranantajalle. Vaikka vuokralaiset vaihtuisivat useammin, yrityksillä on taipumus pitää huolta vuokrakohteesta verrattuna yksityisiin. Lisäksi, lyhytaikainen majoitus yrityksille vähentää tarvetta viestiä vuokralaisen kanssa.
Yritykselle vuokraaminen helpottuu, kun käytät siihen erikoistunutta palvelua. Jos haluat tehdä sen itse, niin on sekä samankaltaisuuksia että eroja verrattuna yksityisille vuokraamiseen. Samankaltaisuuksiin kuuluu:
Vuokrasopimuksen perusrakenne sisältää vuokra-ajan, vuokran määrän, maksuehdot, vakuudet, vuokrankorotuksen käytännöt, irtisanomiskäytännöt ja mahdollisesti erityisehdot.
Vuokra-aika sovitaan määräaikaiseksi tai toistaiseksi voimassa olevaksi. Toistaiseksi voimassa oleva sopimus on joustavampi, ja siinä normaalisti noudatetaan huoneenvuokralain (653/1987) mukaisia irtisanomisaikoja. Vuokralaisen irtisanomisaika on yksi kuukausi ja vuokranantajan irtisanomisaika on 3–6 kuukautta riippuen vuokrasuhteen kestosta.
Vuokranantajan velvollisuudet sisältävät asunnon kunnossapidon, vakuuksien määrittelyn ja vuokranmaksun seurannan.
Kiinteistövakutuus kattaa rakennuksen rakenteet ja kiinteät kalusteet. Lisäksi on suositeltavaa harkita vastuuvakuutusta, joka kattaa mahdolliset vuokralaisen vahingot.
Maksukyky: Kannattaa tarkistaa erityisesti pienempien yritysten tai tytäryhtiöiden maksukyky. Luottotietojen lisäksi on hyvä tarkistaa yrityksen taloudelliset raportit. Esimerkiksi verovelat ja tilinpäätöstiedot voit tarkistaa Wooratin yritystietohausta.
Takaus: Takuuvuokra toimii vuokranantajan turvana mahdollisten vahinkojen tai maksamattomien vuokrien varalta, ja se voi olla enintään kolmen kuukauden vuokran määrä. Lisäksi yritys voi järjestää pankkitakauksen vuokranantajan turvaksi. Jos kyseessä on tytäryhtiö, emoyhtiö voi toimia takaajana.
Maksu etukäteen: Usein yrityksillä on tähän varaa ja haluakin, erityisesti lyhytaikaisessa tai määräaikaisessa sopimusmuodossa. Maksuehdoissa voidaan määritellä, että vuokra maksetaan esimerkiksi kuukausittain etukäteen, mikä vähentää vuokranantajan riskiä.
Vuokranantajalle vuokratulot ovat pääomatuloa, josta maksetaan pääomatuloveroa.
Asuinhuoneiston vuokraus on yleensä arvonlisäverotonta.
Verovähennyksiä voi hakea vuokraustoimintaan liittyvistä kuluista. Näihin kuuluu välityspalkkiot ja asunnon ylläpitokustannukset, kuten hoitovastikkeet ja korjauskulut.
Kalustetun asunnon vuokraus puolestaan vaikuttaa siten, että kalusteiden hankinta- ja ylläpitokulut ovat verovähennyskelpoisia. Vuokranantajan tulee myös ilmoittaa verottajalle, että asunto on vuokrattu kalustettuna, jotta verotus menee oikein.
Arvonlisäveroa sovelletaan liikehuoneistoissa, tai mikäli laajennat vuokraustoimintaasi niin paljon, että se katsottaisiin elinkeinotoiminnaksi. Elinkeinotoiminnan määrittelyssä otetaan huomioon esimerkiksi toiminnan laajuus, jatkuvuus ja ansaintatarkoitus.
Yritysten kannalta verotuksesta mainittakoon se, että vuokrakulut ovat puolestaan vähennyskelpoisia liiketoiminnan kuluina, mikä tuo verotuksellisia etuja.
Varusteltu ja kalustettu vuokra-asunto houkuttelee yrityksiä, sillä se tarjoaa heille helpon ja joustavan ratkaisun erityisesti lyhytaikaisiin majoitustarpeisiin, kuten projektityöntekijöiden tai ulkomaalaisten asiantuntijoiden majoittamiseen. Kalustukseen kannattaa siis panostaa, mutta se tulee silti tehdä mahdollisimman kannattavasti.
Yrityksille vuokrattaessa kannattaa keskittyä käytännöllisiin ratkaisuihin, kuten:
Työntekijöiden on tärkeää voida rentoutua työpäivän jälkeen, joten mukavuuteen kannattaa panostaa:
Modulaariset kalusteet ovat yrityksille hyödyllisiä, sillä ne lisäävät tilan joustavuutta:
Kalustuksen kustannustehokkuus
Kalustetun asunnon vuokraus yrityksille vuokraaminen on taloudellisesti kannattavaa erityisesti jos valitset kestävät ja helposti huollettavat kalusteet. Esimerkiksi keinonahka ja ruostumaton teräs kestävät hyvin kulutusta.
Kyllä, yksityishenkilö voi vuokrata asuntonsa yritykselle. On tärkeää laatia selkeä vuokrasopimus ja huomioida verotukselliset seikat.
Asuinhuoneiston vuokrausta säätelee asuinhuoneiston vuokralaki, kun taas liikehuoneiston vuokrausta säätelee liikehuoneiston vuokralaki. Lait eroavat muun muassa irtisanomis- ja purkuehtojen osalta. Oman asunnon vuokrauksessa käytetään lähes aina asuinhuoneiston vuokralakia.
Vuokratulot ovat sinulle pääomatuloa, joista maksetaan pääomatuloveroa. Voit vähentää verotuksessa vuokraustoimintaan liittyviä kuluja, kuten kalustus, korjaukset ja hoitovastikkeet.
Asuntosi kalustaminen on kannattavaa, sillä yritykset suosivat kalustettuja asuntoja. Heidän ei tarvitse huolehtia ylimääräisistä kustannuksista, ja tämä ratkaisu myös helpottaa työntekijöiden nopeaa majoittamista.
Sopivia yrityksiä voi olla haastavaa löytää itse, joten vuokraa helposti Immodanin kautta.